onsdag den 24. april 2013

Masketornskader, orkideer og Aphrodites bad

Paphos, Cypern 24. april 2013 [UDA] [Opdateret 11.05.2013]

I dag gik turen til Akamas - en halvø lokaliseret i det nordvestlig Cypern. Målet var Aphrodites bad - ikke så meget pga. hendes bad (som vi naturligvis så, man er trods alt turist), men fordi det er et godt udgangspuntk for nogle vandreruter i noget meget spændende natur. Områdets geologi er karakteriseret ved kalksten, hvilket også betyder giver mulighed for orkideer.
Fra Paphos er der ikke særlig langt, men da man skal op over nogle højdedrag går det af nogle små veje med en del sving, så det tog alligevel en lille time at komme frem. Undervejs så vi tre Ellekrager langs vejen, og på et tidspunkt faldt tempraturen helt ned på kun 17 grader - men det skulle blive varmere igen.
Vi ankom før alle turisterne så vi havde mere eller mindre området for os selv, og inden længe havde vi set Hærfugl og den første Cypernstenpikker (endemisk ynglende fugleart for Cypern). Som vi kom op i højden igen ad en lille smal og sti vrimlede det med småfugle. Hovedsagligt Munke, men også Stillits, Grønirisk, Gulirsk og en del Sorthovedet Sanger. Og så var der flere Cypernstenpikkere, der også var meget fotovenlige. Igen i dag så vi Ørnevåge og minimum to individer. Balkanhøg så vi to mulige af (den er dog meget sjælden på Cypern, så ...?) og så hørte vi Biædere, men kunne desværre ikke finde dem på den blå himmel. Og så var der også orkideer - ikke mange og de stod meget spredt i terrænet. Vi har ikke helt styr på arterne, men mener vi kom op på fire forskellige, hvoraf den ene var Horndrager (som vi kender fra jydelejet, Møn) og så var de en gøgeurteart.
Terrænet og solen gjorde at man fik varmen og sveden drev af en og der var ikke meget skygge undervejs på det meste af turen. Det var der dog der, vor vi valgte at vende om efter en lille pause ved en Cypern Eg. Her var en kilde, et lille vandløb med nogle sjove frøer, høje træer og buske og to flotte Masketornskader. Og så sluttede freden! Pludselig dukkede en bil op med en tre tyskere og to løse hunde og de skulle naturligvis holde pause samme sted.
På tilbageturen begyndte vi at møde 'alle de andre', der var på vej op. Ikke at det på nogen måde var overrendt, så langt fra 'turistfælden' for da vi var tilbage skulle vi naturligvis se Aphrodites bad og der var proppet med tyske, franske og russiske turister. Det skal lige nævnes at
klokken hlav tre var temperaturen 25 gr. C
Dagen sluttede vi af med en af vores farvoritferieevents - besøg hos et stort supermarked - og denne gang blev det Carrefour i Paphos. Og så var vi også klar til en tur i poolen på hotellet og det var ganske glimerende også selvom en af hotellets andre danske turister sagde 'der er is på'.

Cypernstenpikker, Akamas (Foto: BEST)

Masketornskade, Akamas (Foto: BEST)

Aphrodites Nature Trail, Akamas

Horndrager, Akamas

Aphrodites Bath, Akamas

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det er flotte billeder og lyder spændende. Rapport fra Skælskør: Rødstjerten har travlt i haven, håber den tager en af fuglekasserne i brug, ligeledes spætmejserne.
hilsen fra os.
PS ! Vejret nogenlunde...
MorKamma

B&U-afd. sagde ...

B&U takker :-) Fint med Rødstjerten og Spætmejserne.