lørdag den 29. marts 2014

Nytår i Berlin 2013/2014

[Dette blogindlæg beskriver B&Us nytårstur 2013/2014 til Berlin, men er først blevet udgivet nu]

Søndag d. 29. december 2013
En time efter vi var taget hjemmefra stod vi ved gate A12 i CPH og ventede på maskinen, der skulle flyve os til Berlin Schönefeld. Der var fart på så turen til Schönefeld tog kun 40 minutter. Vi fandt hurtigt hen til turistinformationen og købte to Berlin Welcome Card til 5 dage i zonerne ABC (dækker Berlin + Potsdam). Dernæst gik vi til Schönefeld Bahnhof og ventede på R14 afg. 18.26, der skulle tage os ind til Berlin.
Berlin Hauptbahnhof er pænt stor med flere etager, men vi fandt hurtigt ned og ud. Næste transportmiddel var bus linje M85 som vi skulle med til Kulturforum ikke langt fra hotellet vi skulle bo på. Bussen skulle køre fra stoppested 8 Washington Platz - men det var ikke sådan lige at finde selvom det var en stor tom plads uden for stationen! Efter et stykke tid måtte vi erkende, at vi ikke finde stoppested 8, men heldigvis var der en lokal ung fyr ved stoppested 7, som heldigvis hjælpe: "I skal bare lige gå derhen..." - han pegede hen over pladsen - "...og så til venstre bag den bygning, der er stoppested 8". Vi takkede og fulgte anvisningen vi havde fået (i øvrigt på engelsk) og der holdt bus M85 som vi kørte med til stoppestedet ved Kulturforum, hvor der ikke var langt at gå til Hotel Maritim. Så inden længe stod vi foran skranken ved receptionen.

Hjemmefra havde vi booket et standard dobbeltværelse da vi mente det ville være helt ok - vi skulle jo ud og rundt i Berlin, men da personalet blev klar over, hvem vi var blev vi straks opgraderet til VIP! Det betød, at vi fik adgang til hotellets VIP Berliner Salon og kunne spise og drikke uden at vi behøvede at blande os med hotellets almindelige gæster.

Vi var ikke de eneste, der var blevet opgraderet til VIP. Det erfarede vi af et dansk par ved buffeten i Berliner Salon. Det skal indrømmes, at vi ikke var helt sikre på, hvad det egentlig betød. Efter sigende var mad og drikke nu inkluderet og så meget vi ville have - altså det er gratis - tror vi.

Efter aftensmaden gik vi op til Reichtag, hvor vi have booket en tur op i glaskuplen for at se ud over Berlin i aftenmørket. Det bragte os forbi Brandeburger Tor, hvor ZDF var i fuld gang med forberedelserne til det store nytårsshow. For at komme ind og op i kuplen skulle man igennem et sikkerhedstjek som i lufthavnen, men det tog heldigvis ikke lang tid og inden længe var vi bragt op på taget med elevator. Der var en del andre turister, de fleste udstyret med headset og var på 'guidet' tur op i kuplen. Vi sprang 'lytteturen' over. Men det var en god tur, flot og spændende arkitektur, og flot og se ud over en del af Berlin i mørket.



Mandag d. 30. december 2013
Det var et total kaos i morgenmadsrestauranten. Selvom vi var VIP, så skulle vi indtage morgenmaden i hotellets store restaurant, hvilket vist nok var pga. det forestående nytår. Men der var rigtig mange mennesker og ingen, der kunne holde en fornuftig køkultur. Det lykkedes os og finde et par pladser og vi fik da også noget morgenmad - men der var ikke meget VIP over det. Det var et stort hotel, men aldrig har vi været på et hotel med så mange gæster på en gang.

Det meste af dagen tilbragte vi på eller i nærheden af Ku'damm og dagens tema var shopping. Eller det vil sige vi var i en masse forskellige butikker - bl.a. kan nævnes Ampelman butikken, Apple Store, KaDeWe shoppingcenter, hvor vi spiste forårsruller og alle andre drak Champagne. I Berlin går man nemlig ud og prøvesmager champagnen så man køber 'den rigtige' til nytårsfesten.

Via Bahnhof Zoo kørte vi med S-Bahn til Friedrichtstrasse, hvor vi naturligvis var forbi Checkpoint Charlie eller rettere, der hvor Checkpoint Charlie engang lå. Gendarmark Weichnactmarket blev tjekket udefra. Den lange kø og entré på 1 euro gjorde, at vi gik videre.

Vi kørte med U-Bahn til Potsdamer Platz og gik til hotellet. Aftenmaden blev igen indtaget i Berliner Salon, for nu er vi jo VIP og så er det gratis - tror vi. Vi sluttede dagen af med flere cocktails i Le Bar, som hotellets bar meget opfindsom hed. Det var så ikke gratis.

Tirsdag d. 31. december 2013
De viste sig, at der var et VIP område i restauranten, der var forbeholdt Berliner Salon gæster (Superior), hvilket vi naturligvis benyttede os os. Derfor var det en noget mere rolig og afslappet morgenmad vi fik - altså det var stadig samme buffet som alle andre, så vi slap ikke helt for kaos og dårlig køkultur.

Efter gårsdagens hektiske 'shopping' i den dynamiske og pulserende storby tog vi til i det tidligere Østberlin og hang ud med de studerende, kunstnere og intellektuelle i Prenzlauer Berg. Det var en helt anden stemning her med de renoverede gamle boligkarreer, små hyggelige fortorvscaféer og atmosfæren emmede af kreativitet og eksistentielle diskussioner.

Hele dagen var himlen over Berlin skyfri, luften frostklar og året nærmede sig sin afslutning. Efter besøg på caféer, et øko-supermarked og kunsthandlere, var vi tilbage på hotellet for begynde opladningen til den store nytårsfest foran Brandenburger Tor. Et kort øjeblik ærgrede vi os over, at vi ikke var blevet tilmeldt Hotel Maritims nytårsfest for det var da lidt af et syn der mødte os. Der var et leben uden lige af festklædte gæster, der var så klar til nytårsfestens tema: Moulin Rouge!

Sammen med et par tusinde mennesker - af mange forskellige nationaliteter - bevægede vi os op med nytårsfesten på 17. Juni Strasse. Det tog nogen tid ad en smal sti gennem Tiergarten, da indgangen var ved Siegesseule.

Men der var totalt proppet og man kunne ikke komme ind, da der allerede befandt sig omkring 1,5 milioner mennesker inde - og flere var stadig på vej. Politiet begyndte også og anmode folk om at trække sig tilbage for ikke at risikere alvorlige konsekvenser: "Wir haben jetzt keine tote - und wir wollen keine toten haben!" lød det fra politiets højtalervogn!

Så vi trak os væk og endte med at gå tilbage til hotelbaren igen og efter en cocktail gik vi op på vores værelse, hvorfra man kunne se skulpturen på toppen af Brandenburger Tor. Tunet ind på ZDF's livetransmision (med bl.a. legendariske Heino) trådte vi ind i 2014 og skålede i champagne fra minibaren imens vi overværede det store nytårsfyrværkeri live i TV og live uden for vores vindue. Der blev fyret en hel del nytårskrudt af.

Onsdag d. 1. januar 2014
Der var koldt og stille i Berlin. Overalt lå der rester fra nattens fyrværkeri.

Vi tog til Alexanderplatz og gik ud og så på den sidste rest af Berlinmuren.

Derfra tog vi til til Alexanderplatz og gik rundt en længere tur rundt i kvarterene omkring, var i forskellige butikker og på café inden vi fortsatte via Museumsinsel og Unter den Linden til Brandenburger Tor.

Aftensmaden blev indtaget hos Sauerkraut i Weinbergsweg.

Det er en rigtig hyggelig restaurant, hvor vi sagtens kan finde på og kommen en anden gang. Efter maden kørte vi så nærmest til den anden ende af byen - nærmere bestemt Bahnhof Zoo. Vi var der forleden, men da det er et vigtigt sted i vores opvækst måtte vi forbi igen.

Torsdag d. 2. januar 2014
Sidste dag i Berlin i denne omgang. Men da vi først skulle flyve hjem sidst på eftermiddagen kunne vi lige nå og gå lidt mere rundt i byen - hvilket vi så gjorde, og naturligvis med cafébesøg undervej

Ingen kommentarer: