torsdag den 25. april 2013

Bjergene omkring Trodos, flere endemer og nogle rustne værlinger

Paphos, Cypern 25. april 2013 [UDA] [Opdateret 11.05.2013]

'Have you had your breakfast'? - var hvad en undrende receptionist spurgte os, da vi lagde værelsesnøglen til morgen. Vi beroligede hende med, at det havde vi. Hendes bekymring skyldtes at hun syntes det var meget tidligt vi tog afsted på tur (vi var på ingen måde tidlig på den - tvært i mod -,klokken var allerede blevet halv otte). Men standardturisten på Cypern sover tilsyneladende længe - de spiser i hvert fald ikke morgenmad før tidligst efter otte.

I dag skulle vi op. højderne, nærmere bestem Trodos, der ligger ved Olympos Mountain (1950 m. o. h.). 'Target'-arterne var noget så almindeligt som Sortmejse, Skovskade, Korttået Træløber og Lille Korsnæb. For de tre første arter er der tale om underarter, der kun findes på Cypern - det der videnskabeligt kendes som endemiske underarter. Første stop var ved Trodos Visitor Center, hvor der var meget fredeligt (turister ankommer ikke så tidligt) til gengæld var der gang i fuglene. Mange Mursejlere fløj rundt med deres karakteristiske skrig, en Bleg Gulbug underholdt os på parkeringspladsen og set blev til seks Masketornskader. Vi både så og hørte alle fire 'target'-arter og de var rimelig talrige omkring Trodos Visitor Center og langs Atalante Trail som vi gik nogle kilometer ad. Dog med undtagelse af Lille Korsnæb, hvor vi kun sås og hørte en enkelt ugl, en grøn en og derfor en hun.

Vi kørte op på Olympos Mountain (Cyperns alpinskicenter) og kørte helt op til afspærringen ind til det militære område og vendte bilen. Lidt længere var ser start-og målområde for et orienteringsløb, der var gang med deltagere fra både Cypern, Sverige, Litaun og militæret.
En stor del af tilbageturen til Paphos kørte vi ad en anden rute end på udturen. Vi kom gennem et flot landskab ad nogle meget små og hullede veje og kun meget lidt trafik - primært udlejningsbiler i øvrigt. Undervejs gjorde vi holdt forskellige steder for at tjekke fugle og det gav pote. Et par Bleg Gulbug mere og endelig Cypernsanger. Vi så en flot han og hørte en fire - fem andre synge. Lidt senere fandt vi to Rustværlinger - en han og en hun og på meget få meters afstand. De fløj lidt rundt i mråset og hannen sad ind i mellem og sang. Kort derfra aå og hørte vi en Rustværling mere.
Sidste stop inden Paphos, hvor vi i øvrigt lige tog en ikke planlagt ekstra sigthseeing, var Asprodamnos Dam Pools. Der var varmt og først virkede det fugletomt, men lidt kratlusk gav to Rødryggede Tornskader, to Hortulaner og en syngende Drosselrørsanger.

Atalante Trail, Trodos

Rustværling, Vejnr. F616 mellem Mandria og Agios Nicolaos (Foto: BEST)

Ingen kommentarer: